top of page
Ryg og Knaecenter logo.png

Hofte og bækkensmerter

Hofte- og bækkensmerter kan forekomme af forskellige årsager, både medicinske, men i særdeleshed også strukturelle årsager som knogler, muskler, ligamenter, samt påvirkning fra indre organer. Når du oplever hofte- og bækkensmerter, undersøger vores fysioterapeuter ofte nogle af kroppens store muskler som lænderyggen og knæene, da disse er med til at kontrollere hoften og bækkenet, og kan lave mange kompensatoriske funktioner i området og forplante sig videre ud i kroppen.

 

Bækkenet består af to høje “Mickey Mouse ører” på siden. Bækkenet danner led med korsbenet (SI-leddene), og er i direkte kontakt med rygsøjlen gennem muskulaturen. Fortil sidder skambenet der samler sig i symfyseleddet. SI-leddet og symfysen arbejder sammen, og derfor kan dine smerteproblematikker ofte stamme fra modsatte side af hvor smerterne kan mærkes. Udover SI-leddet og symfysen, har du måske hørt om hoftebøjeren. I et moderne samfund hvor størstedelen af befolkningen har et stillesiddende arbejde, kan vores hoftebøjer hurtigt blive opspændt, hvilket kan medføre smerter i hofte eller bækken. Udover stillesiddende arbejde, kan meget fysisk aktivitet også medføre smerteproblematikker. Især fodboldspillere oplever ofte problemer med stramme hoftebøjere grundet deres store aktivitet i både spark, løb og hop. Grundet de mange forskellige muskler omkring bækken og hofte, kan årsagen til dine smerter være mange. Derfor vil vores fysioterapeuter altid foretage en grundig undersøgelse, inden du kommer i et behandlingsforløb hos os.

Behandling af hofte og bækkensmerter

Hvis du oplever hofte eller bækkensmerter, er det vigtigt at komme i et behandlingsforløb som er udviklet specifikt til dig, og som kan afhjælpe dine smerter. Alt afhængig af diagnosen vores fysioterapeuter stiller, findes der forskellige behandlingsmetoder for både hofte og bækkensmerter. Fælles for de fleste behandlingsmetoder er at smerterne ofte kan dulmes ved bevægelse, få løsnet op i væv, samt at få gang i blodomløbet. Behandlingen kan f.eks. bestå af stræk for at få øget bevægelse i leddene og dermed skabe aflastning for belastet muskulatur, samt give mere kraft til den svækkede muskulatur. Fysioterapeuten kan også have andre teknikker med formålet om at øge komforten i relation til bækkenproblematikker. Det kan gøres ved hjælp af forskellige manøvre og manipulationer af muskulaturen, som blandt andet inkluderer teknikken - muskel energi teknik (MET).

Ved større skader eller overbelastninger kan det være nødvendigt at holde helt fri fra normal fysisk aktivitet. Som patient hos Ryg og Knæcenteret er du altid i trygge hænder, og vores dygtige fysioterapeuter vil altid udvikle et effektivt behandlingsforløb, så du kan komme dine bækken og hofte smerter til livs.

Genoptræning efter hofteoperation

Hos Ryg og Knæcenteret hjælper vi patienter som har været igennem en hofteoperation. Efter en normal hofteoperation vil hospitalet udskrive en genoptræningsplan, som består af øvelser på forskellige trin. Under din genoptræning vil øvelserne gradvist blive sværere og belastningen sættes op, så musklerne bliver trænet til at kunne bære din kropsvægt samt at kunne klare den daglig fysiske aktivitet. Genoptræningen er normalvis standardiseret med lidt specielle øvelser alt afhængig af, hvad du er opereret for og hvor stort et indgreb det har været.

Skulle du have nogle spørgsmål i forbindelse med din genoptræning efter hofteoperation, så er du altid velkommen til at kontakte os. Hos Ryg og Knæcenteret forstår vi, at der kan være mange ting at få overblik over, og vi kan altid komme med gode råd og vejledning, så du kan blive kvit med dine smerter og problematikker.

bottom of page