top of page
Ryg og Knaecenter logo.png

Hvad er en fibersprængning?

En fibersprængning er en betegnelse, der dækker over en delvis overrivning (ruptur) af muskel eller senevæv. En fibersprængning opstår akut ved overbelastning, og ofte kan man høre eller mærke et ”smæld” i muskulaturen når skaden opstår. Skaden kan principielt ske i alle kroppens skeletmuskler, men grundet deres forekomst ved akut overbelastning, ses en fibersprængning oftest i underekstremiteten ved sportsaktiviteter som løb og boldspil. Det er ikke unormalt for motionister og professionelle atleter, at opleve en fibersprængning i enten låret, læggen, ryggen, skulderen, ballen eller lysken.


Ved overrivning af muskel eller senevæv, vil du opleve en akut smerte, som især provokeres af bevægelse eller overbelastning af musklen. Derudover vil du også opleve stivhed i musklen, og man vil have en fornemmelse af at man har lyst til at strække den afficerede muskel ud. Ligesom ved alle andre skader, har kroppen brug for hvile og genoptræning, for at hele og opnå fuld funktion igen. Hvor hurtig du kan være på højkant, afhænger helt og aldeles af graden af overrivning. Hvis du oplever en delvis overrivning af musklen, vil din fibersprængning typisk kunne opnå en fuld heling indenfor 1 til 12 uger. Ved totale rupturer kan det vare helt op mod 6 måneder, før du vil opleve fuld funktion i musklen igen. For at komme skaden til livs hurtigst muligt, er det altid en god idé at komme i et behandlingsforløb hos en fysioterapeut.

Behandling af fibersprængning

Hos Ryg og Knæcenteret har vi mange års erfaring i behandling af fibersprængninger, og vi hjælper til dagligt både motionister og professionelle atleter med at komme skaden til livs. Ved overrivning af fibre vil du opleve et tab af både styrke og udholdenhed i musklen. Derfor vil musklen være i risiko for re-ruptur hvis den ikke genoptrænes, hvorfor man ofte ser skaden opstå igen og igen i den sammen muskel. Hele formålet med behandlingen af fibersprængning er derfor at genoprette styrken i vævet. Genoptræningen kan være længere end selve helingstiden, og det er derfor vigtigt at få koblet en fysioterapeut på, så man undgår re-rupturer og skal igennem et nyt skadesforløb.

Et klassisk behandlingsforløb starter med at din fysioterapeut diagnosticerer graden af skaden, hvorefter du bliver klogere på hvor lang tid ophelingen vil tage. Derefter udvikler vi et skræddersyet genoptræningsforløb, hvor din fysioterapeut vil give dig relevante genoptræningsøvelser, som afhænger af hvor langt du er i din genoptræning. Hvis du er aktiv sportsudøver, er det ekstra relevant at få lagt en god og effektiv genoptræningsplan, og jævnligt få fulgt op på om du træner som du skal, for at komme så hurtigt tilbage som muligt.

Bestil en tid hos Ryg og Knæcenteret

Ønsker du professionel hjælp til behandling af din fibersprængning, så står en af vores fysioterapeuter altid klar til at hjælpe. Du kan bestille en tid i en af vores klinikker i henholdsvis Køge, Nykøbing F, Borup eller Møn. Vi ser frem til at høre fra dig.

bottom of page