top of page
Ryg og Knaecenter logo.png

Hvad er Iskiassmerter

Iskiassmerter er en betegnelse for smerter der optræder i balleregionen. Smerterne kan også sætte sig i lænden og trække sig ned på bagsiden af låret og ned mod knæet. Smerterne komme ofte snigende over tid, eller efter et traume, og kan ofte føles som et jag eller en strålende smerte ned gennem kroppen. Smerterne bliver som regel forværret i siddende stilling, hvor man kan opleve at smerterne kryber fra ballen og længere ned på baglåret, jo længere tid man bliver siddende i samme stilling. 


Ordet “Iskias” kommer fra en af de store forgreninger af nerver i underekstremiteten, som løber dybt i ballen. Iskiasnerven er kroppens længste nerve, som har sine rødder fra lænden og øvre del af bækkenet. Derfor får “iskiasnerven” ofte skylden for denne form for smerter. I størstedelen af tilfældene er årsagen også at finde i eller omkring iskiasnerven, men der er ingen garanti for at smerter stammer derfra. Andre årsager til smerter i balleregionen kunne f.eks. være bækkenledssmerter, burtsitter, triggerpunkter i muskulaturen eller sågår en diskusprolaps. Det kan ofte være svært at finde årsagen til iskiassmerter, og det er derfor vigtigt at komme til undersøgelse hos en fysioterapeut, som kan finde frem til årsagen og afhjælpe smerterne.

Behandling af Iskiassmerter

Iskiassmerter kan behandles med forskellige metoder, og din fysioterapeut vil altid finde frem til den mest effektive behandlingsform for dig. Hvis du oplever en øget smerte i løbet af dagen, vil du ofte kunne mærke markant bedring ved almindelig gang. F.eks. ses dette mønster ofte efter en lang bilkørsel, hvor smerterne lindres hurtigt, når man stiger ud af bilen og får gået lidt. Men vedvarende iskiassmerter skal helst behandles, og kan ikke fjernes udelukkende ved hjælp af almindelig gang. Behandling af almindelige Iskiassmerter vil ofte kunne afhjælpes ved hjælp af:

 

 • Udstrækning af ballens muskulatur, eller andre muskelgrupper, som kan være årsag til smerterne. Der findes mange forskellige strækøvelser, som du kan foretage dig, der kan være med til at smidiggøre de muskler, som lider under en klemt iskiasnerve. Vores dygtige fysioterapeuter og osteopater hjælper dig altid med at finde de rette udstrækningsøvelser, så du kan komme af med smerterne.
   

 • Massage af ballemuskulaturen, lænden og baglåret. Dybdegående massage i de rette muskelgrupper, kan være en effektiv behandlingsmetode ift. at komme dine iskiassmerter til livs. Løbende massage kan samtidig være med til at forebygge en ny afklemning af iskiasnerven. 
   

Din fysioterapeut kan altid undersøge årsagen til iskiassmerterne, og vejlede omkring hvilke øvelser, behandling og tiltag du skal foretage dig, for at bedre dine smerter på både kort og lang sigt. Iskiassmerter er som regel hurtigere at komme af med, hvis de bliver taget i opløbet, end hvis de bliver langvarige.

Øvelser mod iskiassmerter

Hvis du har intense iskiassmerter i ballen, lænden eller benene, så kan det være en udfordring at gennemføre helt almindelige hverdagsaktiviteter. Det gode er, at du ved hjælp af relativt simple øvelser, kan lindre smerterne og komme tilbage til en normal hverdag. Din fysioterapeut vil altid skræddersy et specifikt øvelsesprogram til dig, men herunder er der nogle almindelige øvelser, som kan lindre dine iskiassmerter. 

 

 • Almindelig bækkenløft

 • Udstræk af ballen

 • Hofterotation med begge ben

 • Sideliggende knæløft

 • Diagonalløft på hænder og knæ

Vil du bestille en tid? Kontakt os her

bottom of page